Telefoongids blijft ongevraagd bezorgen

De Telefoongids is vooralsnog niet van plan om te stoppen met het ongevraagd bezorgen van gidsen bij huishoudens. Volgens de organisatie achter De Telefoongids wordt de papieren editie nog veel gebruikt en is er bovendien een wettelijke verplichting de gids te maken en te verspreiden.

De kwestie kwam vorige week weer in het nieuws, nadat technologieblogger en De Wereld Draait Door-gast Alexander Klöpping een site in het leven riep tegen De Telefoongids. Verschillende Kamerleden steunden zijn oproep tot een opt-insysteem, waarbij alleen mensen die dat actief aangeven de gids nog krijgen.

Klöpping hekelde op zijn site sterftelefoongidssterf.nl dat de gids in een tijd waarin steeds meer mensen informatie opzoeken op internet, nog altijd ongevraagd wordt opgestuurd. Papierverspilling, vindt hij. Het televisieprogramma Kassa besteedde eerder al aandacht aan de kwestie.

De Telefoongids zegt maandelijks onderzoek te laten doen naar het gebruik van de gids. Daaruit zou weliswaar blijken dat het aantal gebruikers van de papieren editie afneemt, maar het zouden er nog altijd drie miljoen zijn. Uit een peiling onder 1450 mensen zou bovendien blijken dat 85 procent de gids wil blijven ontvangen. Wellicht om hun origamihobby te stimuleren, dat wiebelende bijzettafeltje te stutten of pijltjes te draaien voor de pijl-en-buis van de kinderen.

De verspreiding van de Telefoongids is vastgelegd in de Telecomwet. Daarin staat dat het verplicht is om nummers van bedrijven en particulieren beschikbaar te stellen via print en online media. Er is een wetswijziging nodig om van die verplichting af te kunnen, maar hoewel veel partijen voorstander zijn van opt-in is er nog geen wetswijziging in de maak. De verspilling houdt dus nog even aan.