Zaak Facebookmoord toch openbaar

De rechtszaak tegen de 15-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel die wordt verdacht van het doodsteken van een even oud meisje uit Arnhem wordt openbaar behandeld. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag besloten. Het meisje werd gedood na een ruzie op Facebook.

De advocaat van de jongen, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg hadden gepleit voor behandeling achter gesloten deuren. Volgens de rechtbank gaat het echter om een ernstige en uitzonderlijke zaak die bovendien grote impact heeft op de samenleving.

De rechtbank laat het belang van openbaarheid daarom zwaarder wegen dan de bescherming van de privacy. Alleen de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige verdachte worden achter gesloten deuren behandeld.

De verdachte tiener zou op 14 januari het slachtoffer in opdracht van twee andere verdachten, een 16-jarig meisje uit Arnhem en haar 17-jarige vriendje uit Rotterdam, hebben gedood in haar ouderlijke woning. Dat tweetal moet dinsdag voor de rechtbank verschijnen. Ze worden ervan verdacht de moord te hebben uitgelokt.

Eerder werd bepaald dat de zaak van het 16-jarige meisje achter gesloten deuren wordt behandeld vanwege de kwetsbaarheid van de verdachte. Of hetzelfde geldt voor haar 17-jarige medeverdachte wordt dinsdag aan het begin van de behandeling van de zaak bepaald.