'Nederlandse' JSF maakt eerste testvlucht

Het eerste testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) bestemd voor Nederland is begin augustus voor het eerst de lucht in gegaan voor een aantal testrondes. Dat gebeurde bij de fabriek van vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Fort Worth in Texas, meldt een woordvoerder van Defensie maandag.

Het gevechtsvliegtuig, dat de code F-001 meekreeg, maakte sinds 6 augustus in totaal drie testrondes. Die verliepen succesvol. Het testtoestel wordt volgende maand overgedragen aan Nederland. Piloten van de luchtmacht testen het vliegtuig dan voor het eerst zelf. De overdracht van het tweede testtoestel staat gepland voor het voorjaar.

Omdat de Tweede Kamer zich vorige maand uitsprak tegen het JSF-project, was Defensie 'enigszins terughoudend' met het naar buiten brengen van de informatie over de testvlucht. "Maar wij zien de testvlucht ook als een gewoon onderdeel van het productieproces en vinden het daarom minder noemenswaardig", licht de woordvoerder toe.

Nederland heeft in totaal twee testtoestellen gekocht. De F-35 Lightning II, zoals de JSF officieel heet, is de beoogde opvolger van de F-16. Of de steeds duurder wordende JSF de F-16's daadwerkelijk gaat vervangen is nog onzeker. Het definitieve besluit over het gevechtsvliegtuig is aan het volgende kabinet.