Deen stopt met plofkip

Supermarktketen Deen stopt met de verkoop van de zogenoemde plofkip. De omschakeling moet uiterlijk eind 2014 voltooid zijn, melden Deen en Wakker Dier maandag. Deze maand is al een groot deel van de kip vervangen.

Deen, actief in Noord-Holland en Flevoland, is volgens de stichting de eerste supermarktketen die overstapt naar kip met een Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Vorige week maakte supermarktketen Coop bekend de plofkip grotendeels te vervangen, maar er werd volgens de stichting nog geen datum genoemd wanneer de omschakeling is voltooid.

Wakker Dier wijst erop dat wekelijks vijftigduizend kippen bij Deen over de toonbank gaan. "Die krijgen nu allemaal een beter leven." De stichting rekent erop dat meer supermarkten het voorbeeld van Deen volgen.

De stichting voert sinds begin dit jaar een campagne tegen de plofkip. Deze kippen groeien zo snel dat hun welzijn er ernstig onder lijdt. De supermarkten hebben toegezegd deze kippen vanaf 2020 niet meer te gebruiken voor vers vlees. Volgens Wakker Dier is dat een vertragingstactiek.

Eerder zegden de merken onder meer Unilever, Johma, Olvarit en Struik toe te stoppen met het gebruik van deze kip.