'Zwanger door verkrachting onmogelijk'

Een uitspraak van Republikeins senaatskandidaat Todd Akin, heeft niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland tot ophef in de media gezorgd.  Dit omdat de politicus gezegd heeft dat verkrachting vrijwel nooit tot zwangerschap kan leiden, aangezien het vrouwelijk lichaam daartoe 'afweermechanismen' zou hebben.  Meerdere Nederlandse kranten berichten daar vandaag over.

Het beeld dat de kranten daarmee scheppen heeft echter vrij weinig te maken met de werkelijkheid.  Het betoog van de politicus in kwestie ging namelijk niet over verkrachting, maar over het afkeuren van abortus.

In werkelijkheid doelde de politicus op de zeldzaamheid van zwangerschap door verkrachting. Hij probeerde daarmee aan te geven dat het argument dat vaak voor abortus wordt gebruikt wat hem betreft lang niet altijd geldig is.

De Republikein gaf dan ook later te kennen dat zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd zijn.  Hij zegt vooral te hebben willen pleiten voor het beschermen van het ongeboren leven.

De Nederlandse media wordt vaker verweten anti-Republikeins te zijn. In het verleden was er al enige consternatie over de media-aandacht die toenmalig presidentskandidaat Obama kreeg ten opzichte van zijn concurrent John McCain.


Aan zijn verhaal valt weinig uit verband te rukken