FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Dachten jullie dat het gisteren al warm was? De zon scheen de hele dag, maar de temperatuur hield het nog een beetje bescheiden. Hoewel voor half augustus deze temperatuur al erg royaal was. Zelfs een weerstation aan zee zoals die in Hoek van Holland behaalde de 33 graden. Op zich is dat voor dat station niet heel uniek. Maar dat het in Den Helder al 30 graden werd, is wel iets bijzonderder.

Waarschijnlijk waren ze op Terschelling ook al aan het zweten, want 27 graden hebben ze daar ook niet zo heel vaak. Daar werd in Ell (Limburg) natuurlijk om gelachen want daar was de hoogste temperatuur gisteren 35,5 graden. In De Bilt werd met 31,9 een nieuw datumrecord gebroken. In 1947 was het op 18 augustus het warmst met 31,8. Dat is wel een kleine vermelding waard.

Maar dan nu vandaag. Het kan een bijzondere dag gaan worden. Er is namelijk een kans dat vandaag de allerhoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland gebroken gaat worden en dat is 38,6 in Warnsveld, Gelderland. We willen niet meteen zeggen dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het gaat wel dichtbij komen. Als het zover is, zullen we dat meteen melden.

Verder een zonovergoten dag. Ons advies is echter om geen grote inspanningen te doen. Voor veel mensen zijn de temperaturen van vandaag echt te veel van het goede. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; drink vooral heel veel water, en als je de schaduw kunt opzoeken is dat mooi meegenomen. Ons advies is vooral; blijf lekker thuis en zoek wat verkoeling op.

Update 16.30 uur:


Inmiddels heeft zich een behoorlijke onweersbui op de Noordzee gevormd, en die bui trekt richting Den Helder en Texel. Ons advies is, om vooral op die plaatsen de lucht goed in de gaten te houden. Ook elders in het land is zich bewolking aan het vormen, en is een lokale regen of onweersbui zeker niet uit te sluiten.

Wij zullen de situatie blijven volgen.

De stranden zullen ook weer overvol raken, daar kun je de klok op gelijk zetten. Wel is het zo dat de situatie aan de kust wel iets beter gaat worden in de loop van de middag. De zeewind zal wat eerder gaan opsteken. Echter ook aan zee zal het tot een uur of 2 wel zeker een graad of 30, lokaal 32 zijn. Zodra de zeewind opsteekt, kan het afkoelen tot circa 24 graden.

Héél misschien is er in de avond kans op een regen of onweersbui. Maar daar komen we morgen in de loop van de middag op terug. 

Nederland
Meer weer op FOK!

Naast Lowlands in Biddinghuizen is ook Decibel Outdoor vandaag bezig in Hilvarenbeek dat nog tot zondag duurt. Aldaar een graad of 33. Vooral met dit soort open terrein is het van groot belang om een flesje water gevuld te houden en wat vaker de schaduw op te zoeken.

Veel mensen onderschatten vaak dat dit soort temperaturen een mens goed te grazen kunnen nemen in de vorm van een zonnesteek of uitdroging. Goede voorbereidingen treffen is erg belangrijk als je niet ziek wilt worden. We raden de festivalgangers dan ook aan om het gebruik van alcohol te beperken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

Aan het water
Jan, het zoontje van DJMO vermaakte zich gister opperbest aan het water in Geestmerambacht (Foto: DJMO)