'Tienduizenden modems KPN slecht beveiligd'

Tienduizenden modems die KPN aan abonnees gaf die internet via ADSL hebben, zijn slecht beveiligd. De wachtwoorden blijken eenvoudig te berekenen met apps voor smartphones of computerprogramma's. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Het gaat om Thomson Speedtouch modems en een aantal andere Thomson modellen. Deze worden geleverd met een standaardnaam en een op het eerste gezicht veilig wachtwoord, die beide bestaan uit willekeurige cijfers en letters. Deze codes zijn echter niet willekeurig, maar gemakkelijk te berekenen op basis van de naam van het draadloze netwerk.

Er bestaan volgens RTL apps die binnen twee seconden het wachtwoord geven van zo'n netwerk. Ook bestaan computerprogramma's en sms-diensten die het wachtwoord berekenen.

Het beveiligingsprobleem werd in 2008 al ontdekt. KPN stuurde leden toen een brief met het advies de naam en het wachtwoord van het netwerk aan te passen. Het telecombedrijf schat dat nu nog zo'n tien procent van de abonnees die aanpassingen niet hebben gedaan en nu onveilig met het internet verbonden zijn, meldt RTL.