GL onderzoekt integriteit raadslid

GroenLinks laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de integriteit van het Rotterdamse gemeenteraadslid Judith Bokhove. Dat liet fractievoorzitter Arno Bonte zaterdag weten. Het onderzoek is volgens Bonte bedoeld om alle twijfels over Bokhove's integriteit weg te nemen.

Bokhove is directeur bij energiebedrijf Greenchoice, dat in conflict ligt met Eneco. Gemeente Rotterdam is grootaandeelhouder van Eneco. Daar ligt een potentiële belangenverstrengeling. Zij volgde bij Greenchoice haar man Michiel Rexwinkel op, die door de NMa was beboet wegens marktmisbruik.

Vrijdag zei Bonte dat Bokhove de functie wel heeft gemeld, maar "later dan chique was geweest". Bokhove volgde als bestuurder van Greenchoice haar partner Michiel Rexwinkel op. Die moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties.

Het conflict tussen Eneco en Greenchoice gaat onder meer over de vraag of Rexwinkel persoonlijk moet opdraaien voor de miljoenenboetes. De verstrengeling ligt in het feit dat Grootaandeelhouder Rotterdam miljoenen wil zoen van de partner van een Raadslid.

Bokhove zelf was zich van geen kwaad bewust, weet GeenStijl. "Enerzijds beweert ze dat Eneco op een smerige manier de macht over het familiebedrijf GreenChoice probeert over te nemen. Anderzijds verklaart ze dat het geen belangenverstrengeling is omdat GroenLinks, de gemeente Rotterdam, Eneco en Greenchoice allemaal dezelfde groene agenda hebben."

Het onafhankelijke onderzoek zal de integriteittwijfels echter wegnemen, aldus fractievoorzitter Bonte.