Verzoek om euthanasie afgewezen door Brits hof

Het verzoek van twee verlamde mannen om te mogen sterven is donderdag afgewezen door het Britse Hooggerechtshof.

Tony Nicklinson (58), en een man die alleen bekend is als Martin, lijden beide aan locked-in syndrome. Na een hersenbloeding in 2005 kan Tony niets meer bewegen behalve z'n oogleden. Hij kan alleen nog communiceren via een speciale computer die het geknipper met z'n ogen registreert. Zijn denkvermogen is echter nog volledig intact.

Beide mannen hebben een rechtszaak aangespannen bij het Britse Hooggerechtshof, om het recht te krijgen te mogen sterven. Maar dat wil er de vingers niet aan branden: "Het Hof erkent dat de zaak diepgaande en moeilijke ethische, sociale en wettelijke problemen met zich meebrengt, maar het oordeelde dat enige verandering in de wet door het Parlement beslist moet worden." Rechter Lord Toulson zei dat het helpen van de twee mannen om hun leven te beëindigen gevolgen zou hebben ver buiten hun rechtszaken, en een vonnis in Nicklinson's zaak in het bijzonder zou een grote verandering in wetten rond moord betekenen, die de macht van het hof teboven zou gaan. Het Britse ministerie van justitie is tegen een verandering van de wet.

Tony is allerminst content met de uitspraak: "Het is niet het resultaat waarop ik had gehoopt, maar het was niet geheel onverwacht. Rechters, zoals politici, zijn het gelukkigst wanneer ze geen echte problemen hoeven te confronteren, en dit vonnis is geen uitzondering op de regel. [..] Voor mij betekent het weer een periode van lichamelijk ongerief, misère, en geestelijk lijden, terwijl we uitvinden wie er de baas is over mijn leven - ik of de staat".