Actie op Lowlands voor Pussy Riot

Op Lowlands is een handtekeningenactie gestart om steun te betuigen aan de veroordeelde Russische punkrockgroep Pussy Riot. Amnesty International, 3FM en VPRO 3voor12 hebben een petitie opgezet. De handtekeningen worden in de loop van volgende week aangeboden aan de Russische ambassade.

Drie leden van Pussy Riot werden vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel voor vandalisme, gedreven door religieuze haat. Ze brachten in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' ten gehore, gericht tegen de Russische presidentskandidaat Vladimir Poetin. Het hoofd van de kerk had opgeroepen op hem te stemmen.

Tegen de veroordeling van de drie vrouwen was internationaal veel protest. De rechters zouden aangestuurd worden door president Poetin. In veel landen gingen mensen de straat op. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei teleurgesteld te zijn over de veroordeling. Hij noemde de straf 'veel te hoog'.

De initiatiefnemers van de handtekeningenactie hopen dat alle 55 duizend bezoekers van Lowlands en veel niet-Lowlandsbezoekers de petitie tekenen. Zaterdagochtend stond de teller op ongeveer achthonderd steunbetuigingen.


Actie op Lowlands voor Pussy Riot (Foto: Novum)