GL wil Noordzee bomvol windmolens

GroenLinks wil de Noordzee volbouwen met zoveel mogelijk windmolens. Over acht jaar moeten negen miljoen huishoudens worden voorzien door windmolens uit de Noordzee, vindt de partij.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap maakt dat vrijdag in een actieplan dat zij presenteert tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark in de Noordzee bekend.

In het actieplan doet GroenLinks voorstellen om in 2020 tienduizend megawatt Noordzeestroom te realiseren. Momenteel is dat 228 megawatt.

De partij wil in de wet regelen dat energiebedrijven jaarlijks verplicht een oplopende hoeveelheid Noordzeestroom leveren. In 2013 moeten de energiesector vijfhonderd megawatt uit Noordzeewindmolens leveren, een jaar later 872 megawatt en vanaf 2015 nog eens elk jaar veertienhonderd megawatt meer.

"Wij hebben in Nederland de kennis en kunde om windmolenparken te bouwen. Helaas kunnen ondernemers hun groene ambitie hier nauwelijks kwijt," vindt Sap. Volgens de lijsttrekker zorgt het actieplan voor schone stroom, groene banen en extra werk voor bedrijven. GroenLinks verwacht over acht jaar 54 duizend meer banen te hebben gerealiseerd door het actieplan.

Hoeveel stroom volgens Sap moet gaan kosten als er 54.000 banen en tienduizenden windmolens door de gebruiker terugbetaald moeten worden staat niet in het rapport.