Politie doodt 34 demonstranten Zuid-Afrika

Politiegeweld bij demonstraties bij de Marikana-platinamijn in Zuid-Afrika heeft gisteren aan tientallen mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen het persbureau SAPA gezegd. De minister van Politie, Nathi Mthethwa, verklaarde dat meer dan 30 mensen zijn omgekomen. 

De politie schoot aanvankelijk met traangas en rubberen kogels op honderden stakende mijnwerkers, die met bajonetten en speren waren gewapend. Volgens de politie was minstens één demonstrant gewapend was met een pistool. Na de demonstranten met busjes de weg afgesneden te hebben, opende de politie het vuur. Beelden hiervan (grafisch, red.) zijn hier te bekijken. De politie zegt gehandeld te hebben uit zelfverdediging; vakbonden beschuldigen de agenten van "een massamoord."

Bij de mijn zijn al enige tijd ernstige rellen rond een illegale staking. Aanleiding is dat twee rivaliserende vakbonden hun invloed proberen te vergroten. Sinds vorige week vrijdag zijn naast de gebeurtenissen gisteren, al zeker tien mensen omgekomen, waaronder twee agenten op maandag. 

Update 12.53: Op dit moment is er een persconferentie gaande over de schietpartij. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie zijn er 34 doden geteld, 78 mensen gewond afgevoerd en werden ruim 200 mensen voor diverse overtredingen gearresteerd. Zuid-Afrikanen door heel het land reageerden geschokt. Men spreekt over "het ergste geweld sinds de donkerste dagen van de Apartheid."

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, breekt zijn officiële bezigheden af om vandaag het plaats delict te bezoeken. Het gewelddadigste politieoptreden in de geschiedenis van het land gebeurde in Sharpeville in 1960, onder het bewind van (de in Amsterdam geboren) Apartheid-premier Hendrik Verwoerd.