FOK!filmtips van de dag: District 9 en Total Recall

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

District 9 01

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een dubbele dosis sciencefiction. Om 20.30 uur begint de filmavond op RTL7 met het indrukwekkende District 9 van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp. De film is gebaseerd op Blomkamp's korte film Alive in Joburg uit 2006.

In 1982 verschijnt een enorm ruimteschip boven de stad Johannesburg. De ruimtewezens, bijgenaamd The Prawns (de garnalen), worden in eerste instantie met open armen binnengehaald. 28 jaar later blijkt dat er veel is veranderd. Het vluchtelingenkamp waar de aliens waren gevestigd is een gemilitariseerde ghetto geworden, genaamd District 9, waar de Prawns worden opgesloten en uitgebuit. In 2010 besluit men, onder leiding van Wikus van der Merwe het ghetto te ontruimen. Nadat Wikus met een buitenaards substantie in aanraking is geweest wordt ook hij opgejaagd en moet hij, samen met zijn twee garnaalachtige nieuwe vrienden, zien te overleven.

Regisseur Blomkamp groeide op in de tijd van de Zuid-Afrikaanse apartheid, wat ook duidelijk in de boodschap van deze film terug te vinden is. Een eigenaardige maar zeker originele film die een verademing was ten opzichte van de overdosis aan spectaculair aandoende sciencefiction films uit Hollywood.

District 9 02
Wikus Van De Merwe: I would never have any kind of... pornographic activity with a fokkin' creature!

Total Recall 02

Om 22.45 uur volgt dan nog, als toetje op RTL7, het epische Total Recall van ons aller Paul Verhoeven. Een film waarover we eigenlijk niet zo gekke veel meer hoeven te vertellen, behalve dat het een ware klassieker is in het genre. Verhoeven gaat heerlijk over de top in het verhaal, gebaseerd op We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick. Heerlijke sciencefiction met Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone en Michael Ironside in de belangrijkste rollen.

Total Recall 01
Douglas Quaid: Well, Cohaagen, I have to hand it to you. It's the best mindfuck yet.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!