Explosie bij hotel Damascus

In het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus is woensdag een bom ontploft. De bom, die was vastgemaakt aan een tankwagen, explodeerde bij een hotel waar waarnemers van de Verenigde Naties verblijven. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. Bij de explosie zouden zeker drie mensen gewond zijn geraakt. Er was geen VN-personeel onder de gewonden.

Volgens de staatstelevisie ontplofte de bom op ongeveer driehonderd meter afstand van een parkeersplaats die wordt gebruikt door de bevelhebbers van het Syrische leger. Een verslaggever van persbureau AP zei echter dat de explosie zich voltrok op een andere parkeerplaats die hoort bij een legerbasis. De parkeerplaats ligt dicht bij het Dama Rose-hotel. Het hotel liep lichte schade op, evenals een gebouw tegenover het hotel.

Wie er precies achter de bomaanslag zit is niet duidelijk. "Dit is een criminele daad die laat zien wat voor aanvallen Syrië te verduren heeft", zei de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad. "Ik kan bevestigen dat we aan de kant van de VN staan en dat we alles zullen doen om hun bescherming te garanderen, zodat ze hun werk kunnen uitvoeren."

Elders in Syrië werd woensdag hevig gevochten. In de buurt van de noordelijke stad Aleppo streden de rebellen met het leger om een belangrijke dam. Het leger gebruikte daarbij gevechtshelikopters, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De Lokale Coördinatiecomités meldden dat ook in het oostelijk gelegen Deir el-Zouir werd gevochten, in de regio Idlib, in het zuidelijke Daraa en in voorsteden van Damascus. Bij de grens met Turkije werd eveneens strijd geleverd.