Emiraten krijgen uranium

De Verenigde Arabische Emiraten hebben met zes bedrijven contracten getekend voor de aanlevering van uranium. Het land dat bouwt aan zijn eerste kerncentrale is daarmee voor vijftien jaar na opening verzekerd van brandstof.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf achter de kerncentrale meldde woensdag dat de contracten een waarde hebben van in totaal 2,3 miljard euro. De contracten werden gegund aan bedrijven verspreid over de wereld, van de VS tot Rusland en Frankrijk. Ook Urenco, waarin de Nederlandse staat een belang heeft van 33 procent, kreeg een contract.

De bouw van de kerncentrale begon vorige maand. Daarmee waren de Emiraten het eerste land in meer dan 25 jaar dat een kernenergieprogramma opstartte en het eerste Arabische land dat zich aan kernenergie waagt. Het moest daarvoor wel aan de Verenigde Staten schriftelijk beloven dat het geen uranium verrijkt. Verrijkt uranium kan in een kernbom worden gebruikt.

In totaal willen de Emiraten vier kerncentrales bouwen om de economie te stimuleren en het land minder afhankelijk maken van gas. De eerste kerncentrale moet uiteindelijk in 2017 operationeel zijn, de andere volgen tussen 2018 en 2020.