GroenLinks wil debat over langstudeerboete

GroenLinks wil dat de Tweede Kamer snel terugkomt van reces om te debatteren over de langstudeerboete. Dat laat een woordvoerder van de fractie woensdag weten.

Aanleiding is het gewijzigde standpunt van het CDA. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma nam dinsdag afstand van de boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen. De maatregel is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA en gaat op 1 september in.

Door de nieuwe opvatting van het CDA is er geen meerderheid meer voor de langstudeerboete en is het niet waarschijnlijk dat een nieuw kabinet eraan vasthoudt. GroenLinks wil nu een oplossing voor de groep studenten die eenmalig door de boete dreigen te worden getroffen.

Eerder bepleitten verschillende politieke jongerenorganisaties en het Interstedelijk Studenten Overleg al dat de Kamer terug moet komen van reces om over de kwestie te praten. De SP laat woensdag weten het verzoek van GroenLinks te steunen, al hoopt Kamerlid Jasper van Dijk dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) eerder tot inkeer komt en de wet snel intrekt.