Buma haalt uit naar bankiers

Het CDA wil een tuchtcollege in het leven roepen voor de financiële sector. Ook moet de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers worden uitgebreid en moet marktmanipulatie strafbaar worden. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma woensdag gezegd.

Buma pleit voor een 'nieuwe moraal' in de hele samenleving, waarin niet het individu centraal staat maar de 'zorg voor elkaar'. Dat geldt onder meer voor de financiële sector. "Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders. We hebben lang gehoopt dat zelfregulering zou werken, maar de sector hoort alleen 'zelf' en vergeet de regulering", zei Buma. Hij zei 'geschokt' te zijn door het Libor-schandaal, waarbij banken rentetarieven hebben gemanipuleerd.

Buma herhaalde een eerder CDA-voorstel om de bonussen van bankiers te beperken tot maximaal een kwart van het vaste salaris. Hij voegde daaraan toe dat bonussen alleen zijn toegestaan als daarmee 'maatschappelijk verantwoord gedrag' wordt gestimuleerd. Ook moeten alle werknemers in de financiële sector scholing krijgen over integriteit.

Buma deed zijn voorstellen bij de presentatie van een boek waarin hij zijn visie op de politiek en de samenleving uiteenzet. In het boek zet hij zich af tegen het populisme en bepleit hij genuanceerde politiek.

Volgens de CDA-leider moeten de oplossingen uit het politieke midden komen. Hij hekelde de VVD omdat die achter de PVV aanloopt en de PvdA omdat die steeds meer richting SP gaat. "Politiek is meer dan kabaal maken, het gaat erom ook na 12 september oplossingen te bieden."

Het CDA wil meer dan in het verleden het eigen verhaal vertellen, zei Buma. "We moeten trots zijn op onze eigen voorstellen, en niet meer van te voren al bedenken hoe het compromis eruit gaat zien."

Buma herhaalde dat hij na de verkiezingen niet opnieuw met de PVV wil samenwerken. Hij sluit geen andere partijen uit.