Vrouwen krijgen eigen stad in Saudi-Arabië

Een industriële stad exclusief voor werkende vrouwen. Dat is wat het Saudische regime zeer binnenkort uit de grond hoopt te stampen in de oostelijke stad Hofuf.

De stad zal geheel door vrouwen gerund worden, van vrouwelijke directeurs tot vrouwelijke werknemers. Er zullen zo'n 5000 werkplaatsen voorhanden komen, vooral in de textiel-, farmacie- en voedselindustrie. Daarnaast moeten er voorzieningen komen voor het opleiden van de vrouwen.

Saudi-Arabië staat bekend om z'n strenge zedenwetten, die effectief de vrouwen segregeren van iedere man die geen verwant is. Het regime is echter een andere weg ingeslagen. Vrouwen zullen mogen stemmen in de verkiezingen van 2015, vrouwen mogen sinds kort werken in lingeriewinkels. Toch is op dit moment is nog steeds slechts 15% van de werkende mensen in Saudi-Arabië vrouw. De werkeloosheid onder vrouwen is hoog, en seksuele discriminatie is virulent.

Het plan was een initiatief van een groep vrouwelijk ondernemers die vrouwen een betere kans op de jobmarkt willen geven. Zakenvrouw Hussa Al-Aun zegt: "De nieuwe industriële stad moet een gespecialiseerd trainingscentrum hebben om vrouwen hun talenten te doen helpen ontwikkelen en om ze te trainen in de fabrieken te werken. Dit is essentieel om werkeloosheid onder onze vrouwelijke afgestudeerden te verminderen."

De Saudische Industrieel Eigendom Authoriteit (Modon), die de stad ontwikkelt, voldoet hiermee aan de oproep van de overheid om vrouwen een grotere rol te laten spelen in de opbouw van het land. "Ik denk zeker dat vrouwen hun efficiëntie op vele gebieden kunnen tentoonspreiden en duidelijk kunnen maken welke industriën het best passen bij hun interesses, natuur, en vermogens", zei Modon's adjunct-directeur-generaal, Saleh Al-Rashid.

Parkeren zal in ieder geval geen probleem worden, want autorijden is er voor vrouwen nog steeds verboden.