Piratenpartij wil alle colleges online

Je moet naar college, maar het stortregent, je band is lek of je bent liever lui dan moe? Gefeliciteerd: Je bent een echte student! Maar, geen nood: als het aan de Piratenpartij ligt, kun je vanaf september jouw college gewoon vanaf je laptop, smartphone of tablet volgen. De partij roept namelijk de hogescholen en universiteiten op om hun colleges integraal online te zetten, schrijft de Volkskrant. 

Er lijken overigens meer voordelen te zijn: docenten van verschillende scholen en universiteiten kunnen hierdoor eenvoudig van elkaar leren door te zien hoe anderen met de lesstof omgaan. Voor studenten geeft het juist hulp bij hun keuze voor te nemen vakken. Ook kunnen er hiermee vakken vanaf thuis gevolgd worden.

Aankomende studenten die nog voor een studiekeuze staan, zijn niet meer afhankelijk van wat er op foldertjes en flyers gedrukt wordt. Ze kunnen door een aantal colleges vooraf te bekijken zien of de kwaliteit van het onderwijs bij ze past.  

Het doel van de piraten is dat alle colleges onder een vrije licentie beschikbaar komen, zodat anderen delen ervan kunnen gebruiken voor nieuw en verbeterd lesmateriaal. Als de onderwijsinstellingen dit niet uit vrije wil doen, wil de partij een wetsvoorstel indienen om - mits alles vrij beschikbaar komt - overheidsbekostiging mogelijk te maken.

Overigens zullen de piraten wel eerst nog even een plek in de Tweede Kamer moeten zien te bemachtigen. Klein detail.

Er zijn al enkele jaren onderwijsinstellingen die colleges integraal en vrij beschikbaar op hun website plaatsen, waaronder TU Delft en OU Heerlen.