'Kamer dringt al jaren aan op heldere asielcijfers'

De Tweede Kamer dringt al jaren aan op duidelijke asielcijfers. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet dus haast maken met een heldere rapportage en zich niet verschuilen achter de bijlage van het rapport, zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw zondag.

Woensdag meldde Nieuwsuur dat Nederland veel minder asielzoekers uitzet dan Leers doet vermoeden. Hij liet de Kamer weten dat in de tweede helft van vorig jaar 2340 mensen zijn gedwongen Nederland te verlaten. Daarvan bleken er echter 1930 bij de grens tegengehouden en meteen teruggestuurd, bijvoorbeeld omdat ze drugs bij zich hadden of zonder visum reisden.

Verschillende Kamerleden, onder wie Schouw, eisten opheldering. Een woordvoerder van Leers zei in een reactie dat de juiste cijfers wel zijn terug te vinden in het rapport. Hij zei dat de cijfers al jaren op deze manier worden aangeleverd.

Schouw wijst erop dat de Kamer toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) al in 2009 heeft gevraagd de cijfers duidelijker uit te splitsen. Dat is nog altijd niet gebeurd, concludeert hij nu. "De minister moet de asielcijfers helder presenteren in plaats van te beweren dat de juiste cijfers wel terug zijn te vinden."

"Als je zo'n stuk leest, moeten Kamerleden, journalisten en burgers geen spoorzoekertje hoeven doen. Om te weten hoeveel asielzoekers zijn uitgezet moet je allerlei cijfers in de bijlagen optellen en aftrekken."

Het is volgens hem een enorm karwei om een beeld te krijgen van het aantal asielzoekers dat daadwerkelijk wordt uitgezet. "Dat is niet de bedoeling van zo'n rapport. Het moet in een oogopslag duidelijk zijn hoe het zit. Bovendien is het helemaal niet logisch om uitgezette asielzoekers en drugskoeriers bij elkaar op te tellen." Zo wordt volgens hem de indruk gewekt dat veel meer mensen worden uitgezet dan daadwerkelijk het geval is.