D66: Geen vooruitgang met VVD en CDA

VVD en CDA, die het land anderhalf jaar lang regeerden, hebben niets aan de economie en Nederland verbeterd. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold zaterdag bij de start van de campagne van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Anderhalf jaar populisme heeft ons land geen goed gedaan."

Volgens Pechtold zou nog meer populisme, 'met welke politieke kleur dan ook', slecht zijn voor Nederland. "Ik heb genoeg van die stilstand. We moeten met zijn allen aan de slag voor economische groei, in Nederland en in Europa."

De D66-leider stelt dat de centrale vraag de komende weken is hoe Nederland weer vooruit te helpen. "Andere partijen beloven de kiezer tot 12 september gouden bergen, om daarna dezelfde kiezers weer teleur te moeten stellen met moeilijke maatregelen. Wij vertellen mensen liever nu al dat we niet nog langer meer geld kunnen uitgeven dan er binnenkomt. Gratis geld bestaat niet."

Zelfs nu het begrotingstekort in lijn is met Europese afspraken om het begrotingstekort tot drie procent te beperken, geeft Nederland jaarlijks nog achttien miljard euro te veel uit, zegt Pechtold. "Dat kunnen we niet volhouden. We moeten het huishoudboekje weer onder controle krijgen, anders betalen onze kinderen de rekening."