Utrechtse Heuvelrug tegen harder rijden op A12

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is tegen het verhogen van de maximumsnelheid op de A12. De gemeente heeft haar bezwaren kenbaar gemaakt aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD), die van plan is om tussen Driebergen en knooppunt Maanderbroek de snelheid tussen 19.00 uur en 06.00 uur te verhogen naar 130 kilometer per uur.

De maximumsnelheid ligt nu op 120 kilometer per uur. Het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug vreest voor de gevolgen voor het milieu als er harder mag worden gereden. De luchtkwaliteit zal verslechteren en het geluid zal toenemen, met name in Maarn, Driebergen en Maarsbergen.

"Alleen indien er goede geluidsonderzoeken zijn en er afdoende akoestische maatregelen getroffen zijn, waardoor de geluidsproductieplafonds niet wordt overschreden, is het verhogen van de maximumsnelheid mogelijk", laat de gemeente de minister weten.

Vorige maand stuitte het plan om de snelheid op de A2 te verhogen ook al op verzet van gemeenten. Ook oppositiepartijen en milieuorganisaties waren kritisch op het plan van Schultz.