Liegen is dodelijk

Liegen is slecht voor je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door de Universiteit van Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana. Ook zouden mensen die nauwelijks liegen betere relaties hebben dan hun liegende tegenpolen.

Eerder onderzoek naar liegen richtte zich vooral op het herkennen van leugens, maar onderzoekster Anita Kelly, hoogleraar psychologie, wilde weten of ze de gevolgen van minder liegen kon bestuderen.

Gemiddeld liegt men zo'n elf keer per week. Hieronder vallen zowel grote leugens als leugentjes om gevoelens van anderen te sparen en andere leugentjes om bestwil.

Kelly en haar collega Lijuan Wang, assistent-professor psychologie aan de Universiteit van Notre Dame, verdeelden 110 mensen tussen de 18 en 71 over twee groepen. Beide groepen kwamen wekelijks naar het lab om getest te worden met een leugendetector. 

Eén groep werd tijdens de studie van 10 weken aangemoedigd te stoppen met liegen. De onderzoekers stelden manieren voor waarop ze minder hoefden te liegen, zoals (beleefd) weigeren vragen te beantwoorden. De controlegroep werd niet ingelicht, maar werd enkel gevraagd aan de onderzoekers te vertellen hoeveel ze die week hadden gelogen.

De link tussen een betere gezondheid en minder liegen werd vastgesteld in beide groepen. "In elke willekeurige week was hun gezondheid beter als ze aangaven dat ze minder leugens hadden verteld", aldus Kelly. Ook gold: hoe minder leugens er verteld werden, hoe minder gezondheidsklachten.