Bob Hoskins met pensioen wegens Parkinson

Bob Hoskins lijdt aan de ziekte van Parkinson en heeft daarom besloten met pensioen te gaan. Dat liet zijn woordvoerder woensdag weten. De 69-jarige Britse acteur, vaak te zien in rollen van ruwe bolster met een blanke pit, bedankte zijn fans en zijn vele collega's en zei "een fantastische carrière' te hebben gehad."

Hoskins lijdt sinds vorig najaar aan de zenuwziekte, zo luidt de verklaring. Hij wil nu vooral tijd met zijn familie doorbrengen. "Bob zou het op prijs stellen als zijn privacy wordt gerespecteerd."

De acteur was te zien in een grote verscheidenheid aan rollen, variërend van grimmige gangsters tot komische types. Zijn grootste rol is wellicht die van gevallen crimineel George in het misdaaddrama Mona Lisa, waarvoor hij een Bafta, Golden Globe won en een Oscarnominatie kreeg.

Bij het grote publiek is Hoskins wellicht het meest bekend als de koddige detective Eddie Valiant in de animatiekomedie Who Framed Roger Rabbit?, die twee jaar later verscheen. Voor deze rol werd Hoskins genomineerd voor een Golden Globe.

Hoskins was eerder dit jaar nog te zien als één van de Zeven Dwergen in het rauwe Snow White and the Huntsman. Hij had al getekend voor een rol in het volgend jaar te verschijnen drama Aleksander Rouge, over een man die na een bewogen leven eindelijk de liefde vindt. Hoskins zou de rol van de nog niet nader omschreven Jean-Baptiste spelen maar dat gaat dus niet door.


Bob Hoskins met pensioen wegens Parkinson (Foto: Novum)