Hockeyvrouwen naar finale

De Nederlandse hockeyvrouwen krijgen vrijdag een kans om hun olympische titel te prolongeren. In de zeer spannende halve finale moesten de dames in de reguliere speeltijd in Nieuw-Zeeland hun gelijke erkennen, maar verschalkten ze hun tegenstander tijdens de shoot-out.

Nederland begon stroef en kreeg al na enkele minuten een strafcorner tegen, die zeer vakkundig in het doel werd geplaatst. De Nederlandse hockeysters keken daarna lang tegen een achterstand aan, want ondanks het gestaag groeiende veldoverwicht wisten ze geen kansen te benutten.

Pas vijf minuten voor het rustsignaal kwam Oranje weer op gelijke hoogte. Een variant van de strafcorner ging na een sluw één-tweetje via de stick van Maartje Paumen over de keepster van de Black Sticks het doel in.

De gelijke stand stond echter niet lang op het scorebord. Al vroeg in de tweede helft scoorden de Nieuw-Zeelandse dames opnieuw uit een strafcorner, en weer keek Nederland tegen een achterstand aan.

Ook dit keer bracht Paumen redding. Zij joeg een strafcorner in het dak van het doel, waardoor de rust weer even terugkeerde in het Nederlandse kamp. Het kwam weer iets beter in het spel, waarna de hockeysters op jacht gingen naar de voorsprong. Toch wisten de Nieuw-Zeelandse dames hun aanvalsspel vaak dusdanig te frustreren dat er van echte kansen geen sprake was.

Nieuw-Zeeland kreeg zelfs nog twee strafcorners vlak voor het einde, maar daarbij stond keepster Joyce Sombroek telkens goed. Zo bleef het gelijkspel tot het eindsignaal staan.

In de extra tijd had Nederland nog een strafbal moeten krijgen wegens het verhinderen van een scoringskans, maar zowel de scheidsrechter als de video-assistent zag er in plaats daarvan een strafcorner in. Die werd niet verzilverd en zo werd de shoot-out een feit.

Daarin kwam de favorietenstatus van Nederland eindelijk naar voren. Sombroek hield drie Nieuw-Zeelandse ballen tegen, terwijl slechts twee Nederlandse dames vergaten te scoren: 3-1.