Drie jaar cel geëist tegen bandleden Pussy Riot

Het Russische openbaar ministerie heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen drie leden van de feministische punkgroep Pussy Riot. De verdachten bestormden in februari de kansel van de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou en brachten daar een 'punkgebed' ten gehore, waarin de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' voorkwamen. Ze staan terecht voor vandalisme.

De vrouwen, de 23-jarige Nadezjda Tolokonnikova, de 24-jarige Maria Alechina en de 29-jarige Jekaterina Samoetsevitsj, hing een eis van zeven jaar boven het hoofd. De aanklager zei in zijn eis rekening te hebben gehouden met het feit dat twee bandleden jonge moeders zijn.

De strafzaak tegen Pussy Riot heeft wereldwijd verontwaardigde reacties losgemaakt. Onder anderen Madonna, Pete Townshend van The Who en Neil Tennant van de Pet Shop Boys namen het voor de verdachten op. GroenLinks vroeg minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal dinsdag de Russische ambassadeur bij zich te ontbieden, om te protesteren tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting van de leden van Pussy Riot en anderen in Rusland. President Vladimir Poetin zelf zei vorige week dat de band 'fout zat', maar geen 'erg zware straf verdient'. Hij hoopt dat 'de rechtbank een eerlijk, goed onderbouwd vonnis velt'.

De leden van Pussy Riot zeggen met hun actie te hebben willen protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en de regering. Het optreden van Pussy Riot in de Christus-Verlosserkerk, dat nog geen minuut duurde, had twee weken voor de Russische presidentsverkiezingen plaats. Volgens de aanklagers hadden de verdachten geen politieke motieven, maar wilden ze zich slechts afzetten tegen de kerk.

De drie vrouwen werden direct na hun actie gearresteerd en zitten sinds februari in voorarrest. Hun advocate Violetta Volkova omschreef de manier waarop ze zijn behandeld als marteling. Ook zei ze dat 'niet de meisjes', maar de autoriteiten de Russisch-orthodoxe kerk een zware slag hebben toegebracht. "De tijd is teruggezet, terug naar de middeleeuwen", zei ze. Een andere advocaat van de verdachten, Mark Feygin, zei dat de relatie tussen de regering en het volk voorgoed verpest zal zijn als de verdachten schuldig worden bevonden.

De rechter doet nog deze week uitspraak.


Drie jaar cel geëist tegen bandleden Pussy Riot (Foto: Novum)