Ombudsman vindt vreemdelingenbewaring onmenselijk

Illegale vreemdelingen onderbrengen in een gevangenis met strafrechtelijke beperkingen is inhumaan. De inperking van de mensenrechten van deze mensen, die nergens voor zijn veroordeeld, is te groot. Dat vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. "Er moeten snel volwaardige alternatieven komen voor de huidige vreemdelingenbewaring."

De overheid mag vreemdelingen in hun vrijheid beperken om uitzetting mogelijk te maken. Jaarlijks gebeurt dit bij ongeveer zesduizend mensen.

Volgens Brenninkmeijer worden vreemdelingen echter vaak onder 'geestdodende omstandigheden' in bewaring gesteld. "Minstens zestien uur per dag met iemand anders opgesloten zitten in een ruimte van ongeveer twee bij vijf meter. Twee uur per week bezoek mogen ontvangen. Niet kunnen werken. Niet zelf kunnen beslissen wanneer je naar buiten gaat", somt de ombudsman op in een dinsdag gepubliceerd rapport over de kwestie.

Proeven met een meldplicht voor vreemdelingen of het betalen van een borgsom kunnen op meer instemming van Brenninkmeijer rekenen. Detentiecentra proberen daarnaast de omstandigheden te verbeteren door bijvoorbeeld een extra bezoekuur en beperkte toegang tot internet mogelijk te maken. Toch duurt het volgens de ombudsman lang voordat verbeteringen worden doorgevoerd.

Brenninkmeijer vreest dat ook in de toekomst veel vreemdelingen in bewaring worden gehouden voordat zij worden uitgezet. "Haast is dus ook geboden met volwaardige alternatieven en met een passend regime voor vreemdelingenbewaring met slechts de noodzakelijke beperkingen."

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) laat in een reactie weten het ermee eens te zijn dat vreemdelingendetentie alleen als een uiterst middel mag worden gebruikt om vreemdelingen als zij niet vrijwillig vertrekken uit te zetten naar hun land van herkomst.

Vreemdelingen kunnen volgens de minister zelf ook detentie voorkomen. "Wie gewoon meewerkt aan vertrek, hoeft niet in detentie terecht te komen", aldus Leers. Daarbij wijst zijn ministerie op proeven met alternatieven voor vreemdelingendetentie, zoals de meldplicht en het betalen van een borgsom.