VS willen controle over internet niet delen

Op dit moment vindt een conferentie plaats, die mogelijk de toekomst van het internet bepaalt. Nee, er wordt geen nieuwe ACTA besproken, noch houdt Anonymous een barbecue. De internationale politiek is bijeen om de ITR's te bespreken. Dat zijn de International Telecommunication Regulations. Belangrijkste twistpunt: wie krijgt zeggenschap over het internet? Op dit moment is dat de private Amerikaanse non-profit organisatie ICANN, maar een blok van landen wil dat deze zeggenschap overgaat naar VN-organisatie ITU. Echter, de VS protesteert luid.

Alvorens aan de conferentie te beginnen, konden de landen voorstellen indienen. Deze voorstellen hoefden niet openbaar te zijn, maar de VS heeft een handreiking naar het publiek gedaan door een factsheet met hun ideeën uit te geven. De Russische voorstellen daarentegen zijn openbaar geworden door een lek naar een klokkenluiderssite. Maar wat staat er nou precies in die voorstellen?

De VS werpen zich zoals zo vaak op als beschermers van de vrijheid. Terry Kramer, de leider van de Amerikaanse delegatie zei: "De VS denken dat de bestaande instituties, waarin de industrie en de civiele maatschappij een aandeel hebben, effectief hebben gefunctioneerd en zullen blijven zorgen voor de gezondheid en groei van het internet en al haar voordelen." Het Amerikaanse Ministerie van Binnelandse zaken stelt dat de VS bang zijn dat de voorstellen van enkele andere landen zullen zorgen voor meer regelgeving voor de internationale telecomsector en wellicht zelfs de internetsector. Daar zijn de VS vehement tegen.

Maar andere landen, aangevoerd door de Russen en Chinezen, laten een heel ander geluid horen. De Russen vinden dat de internationale gemeenschap, door middel van ITU, de gelegenheid krijgt netwerkadressen te verdelen. De Chinezen en enkele anderen gaan nog een stapje verder. De ITR's bevatten nu nog geen afspraken rondom infrastructuur, technische standaarden en content, maar als het aan die landen ligt, komen die er wel. Ook de Russische president, Poetin, vindt dat de regulatie verder kan gaan en een soort van 'internationale controle [..] met behulp van ITU' zou moeten instellen.

De ITU onderwijl, ontkent dat deze voorstellen bestaan. Richard Hall, facilitator bij ITU, zei in juni nog: "Er zijn geen voorstellen in die geest. De voorstellen zijn dat de individuele landen actie ondernemen op deze gebieden." De ITU blijft benadrukken dat het geen regelgevende instantie is, maar slechts het gebruik van netwerken coördineert en internationale samenwerking promoot.