'Soerel niet langer in extra beveiligde gevangenis'

Dino Soerel hoeft zijn straf niet langer uit te zitten in een extra beveiligde inrichting. Dat vindt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), zo staat in een maandag gepubliceerde uitspraak.

De commissie oordeelde dat er geen extreem vluchtrisico is of een onaanvaardbaar maatschappelijk risico dat Soerel opnieuw een geweldsdelict pleegt. Dat idee is mede afkomstig van de rechtbank in Amsterdam, die in het Passageproces de voorlopige hechtenis van Soerel ophief nog voor de uitspraak in die zaak plaatshad. Als toen werd geoordeeld dat Soerel geen maatschappelijk risico vormde, dan is dat nu ook niet zo, oordeelt de RSJ.

Soerel, die sinds 19 november 2010 in de extra strenge gevangenis in Vught zit, deed zijn verzoek omdat hij het niet eens is met zijn plaatsing. Naar eigen zeggen is de bekende drugscrimineel niet vluchtgevaarlijk en mist hij het fysieke contact met zijn kinderen. Ook moet hij zijn tijd verdelen tussen zijn kinderen en directe familie en daardoor zou hij geïsoleerd raken.

De zogeheten selectiefunctionaris van de justitiële inrichting moet nu binnen drie weken de beslissing nemen of Soerel daadwerkelijk in een minder strenge gevangenis geplaatst wordt.

Soerel werd op 27 augustus 2010 opgepakt, nadat hij lange tijd uit handen van de politie wist te blijven. In het Passageproces hoorde Soerel in mei levenslang eisen voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. In april werd zijn voorarrest in die zaak opgeheven. Wel moest hij toen in de cel blijven voor een drugszaak waarvoor hij tot zeven jaar cel werd veroordeeld. In die zaak is hij in cassatie gegaan.