Uitbarsting vulkaan in Nieuw Zeeland

Voor het eerst in meer dan een eeuw is in Nieuw Zeeland de vulkaan Tongariro tot uitbarsting gekomen. Al geruime tijd rommelde het in de buurt van de vulkaan en gisteravond iets voor middernacht (lokale tijd) was het dan zo ver. Inwoners in de buurt van de vulkaan hebben explosies, bliksem en rookwolken op de vulkaan waargenomen. Ook zijn enkele lavabommen gezien en vanuit de omgeving kwamen meldingen van as die naar beneden zou komen. De autoriteiten hebben onmiddellijk de alarmfase rondom de vulkaan verhoogd.  

Vulkanoloog Michael Rosenberg vertelde Radio Nieuw-Zeeland dat enkele inwoners in het zuiden bij Lake Rotoaira hun huizen uit voorzorg al hebben verlaten zonder dat er tot nu toe een officieel evacuatiebevel is afgegeven.  De eruptie lijkt te hebben plaatsgevonden bij de Te Mari Kraters die dichtbij de Ketetahi Hot Springs liggen aan de noordelijke kant van de vulkaan.

De verwachting is dat de as onder andere Waikato, Hawke's Bay, Gisborne, Manawatu-Wanganui, Bay of Plenty en Taranaki zal bereiken. De autoriteiten adviseren mensen van omringende gemeenschappen om dan vooral binnen te blijven. Tot nu toe lijkt de asval beperkt maar dit kan snel veranderen als de activiteit van de vulkaan verder toeneemt. De aspluim zou in (zuid)oostelijke richting waaien.

Enkele wegen zijn uit voorzorg inmiddels gesloten en ook toeristen is geadviseerd het gebied te mijden. Mensen wordt aangeraden de situatie nauwlettend via radio of tv in de gaten te houden. Evacuatieorders zijn er vooralsnog niet, maar de plannen zijn al gereed sinds de vulkaan enkele weken geleden tekenen van leven begon te vertonen.

Overigens is sinds maandag ook een tweede vulkaan bij Nieuw-Zeeland actief. Deze vulkaan, White Island, ligt ten noorden van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Ook daar is de alarmfase inmiddels met één stap verhoogd.