Geen cel voor moord op rijke echtgenoot

De 49-jarige Linda V. hoeft niet opnieuw de cel in voor de moord op haar steenrijke echtgenoot Hans Lijesen in 1999. De vrouw kreeg maandag in hoger beroep vier jaar cel opgelegd, maar die straf heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

Het OM had negentien jaar geëist. Het gerechtshof in Den Haag achtte echter niet bewezen dat de vrouw medeplichtig was aan de moord. Wel werd de vrouw veroordeeld tot vier jaar cel voor het opdracht geven tot de moord, maar die tijd heeft ze al achter de tralies gezeten. De vrouw is sinds 26 juli op vrije voeten. Linda V. werd verder verdacht van oplichting, maar deze zaak werd verjaard verklaard.

De verklaringen van de belangrijkste getuige in de zaak, de nieuwe ex-man van Linda V., zijn volgens het hof niet bruikbaar. De man zou wisselende en tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over wat zijn ex-vrouw over de moord zou hebben gezegd.

Volgens het hof is ook niet komen vast te staan wie op 9 september 1999 het dodelijke schot op de man heeft gelost. Het slachtoffer, dat miljoenen op een Luxemburgse bank had staan, werd doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam.

Het OM in Den Haag liet na de uitspraak weten het arrest te bestuderen om mogelijk in cassatie te gaan tegen de beslissing van het hof.

De vrouw werd in 2010 al in eerste aanleg veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het medeplegen van de moord. De rechter legde toen een lagere straf op dan de eis van justitie omdat de zaak erg lang duurde. Voor het opdrachtgeven van de moord kreeg zij toen vijf jaar cel.

Linda V. werd voor het eerst al in 2000 aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op haar man, maar toen was er onvoldoende bewijs voor de moord. Daarop vertrok zij naar Costa Rica, waar ze met de erfenis een hotel begon.