Gewist filmpje politiemishandeling terughalen wellicht mogelijk

Het door de politie op hendig-sjieke wijze verwijderde bewijsmateriaal van mogelijk mishandelen van dj The Flexican door agenten is, zoals al verwacht, hoogstwaarschijnlijk terug te halen. Dat meldt het AD vandaag.

Het filmpje werd met een mobiele telefoon gemaakt door een vrouwelijke getuige. Tijdens verhoor heeft politie het gemaakte filmpje van het politieoptreden, waarbij de dj volgens meerdere getuigen door minstens vijf agenten werd mishandeld, verwijderd. Dit heeft de politie inmiddels erkend. Een ander filmpje werd al wel gepubliceerd, maar daarop is de mishandeling niet duidelijk zichtbaar omdat agenten met honden en te paard het beeld blokkeren en de getuigen verder dan noodzakelijk uit de buurt van het incident proberen te houden.

Filmen van politieoptreden is op de openbare weg gewoon toegestaan, zolang je de agenten niet hindert in hun werk. Toch werd het filmen onmogelijk gemaakt en werden mensen die filmden volgens getuigen zelfs geslagen met de gummiknuppel.

Het bedrijf Digital Investigation heeft van de advocaat van de eigenaresse van de telefoon opdracht gekregen te proberen het bestand terug te halen.