[JC Schaal] Uitslag PSV - Ajax

PSV heeft met een verdiende 4-2 overwinning op Ajax de zeventiende editie van de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Belangrijker is wellicht de mentale tik na deze zege.

De Eindhovenaren speelden 'thuis' in een volle Amsterdam ArenA, waardoor Ajax in het uittenue was gestoken voor deze topper. Dick Advocaat had zijn sterkste elftal het veld ingestuurd en de nieuwelingen Luciano Narsingh en Mark van Bommel stonden zo aan de start van het duel. Bij Ajax ontbraken Christian Eriksen en Gregory van der Wiel nog, aangezien de twee nog niet genoeg wedstrijdritme hadden.

PSV ging sterk van start en het duurde niet lang voordat de ploeg op voorsprong kwam. Ola Toivonen lette goed op bij een corner, ontdeed zich van zijn bewaker en kopte de bal slim binnen bij de eerste paal. De Ajax-defensie lette niet goed op waardoor de Zweed geen strobreed in de weg werd gelegd en voor 1-0 zorgde. De Amsterdammers waren in de eerste helft zeer matig en behalve dat het aanvallend niet lukte, oogde ook de defensie niet sterk. De Eindhovenaren kwamen dan ook eenvoudig op 2-0 in de elfde minuut. Jeremain Lens etaleerde zijn snelheid door Daley Blind eruit te sprinten en vervolgens zijn klasse door met een handig wippertje Vermeer kansloos te laten. Zo zat de ploeg van Advocaat al snel op rozen, maar doordrukken deed PSV niet.

Zo kwam het dat Ajax steeds meer in de wedstrijd kwam. Veel kansen dwong de ploeg van Frank de Boer niet af en voor de aansluitingstreffer had Ajax een corner van Theo Janssen nodig. Toby Alderweireld was in de openingsfase al dicht bij een doelpunt na een hoekschop van Janssen, maar op slag van rust was het wel raak voor de Belg. PSV-doelman Przemyslaw Tyton had geen kans op de kopstoot van Alderweireld, die tussen een mêlee van spelers zijn hoofd goed tegen de bal kreeg. Het was een perfect moment voor de Amsterdammers, die zo met een goede moraal de kleedkamer opzochten.

De tweede helft was voetballend gezien iets aantrekkelijker dan de eerste. Ajax begon erg sterk, maar zag PSV uitlopen naar 3-1. Ricardo van Rhijn was met een stiftje dicht bij een treffer, maar zijn inzet ging voorlangs. Vlak daarna was het de sterk spelende Lens die aan de andere kant een goede, lage voorzet afleverde waarna Toivonen eenvoudig zijn tweede van de avond kon binnenlopen. De manier waarop Toivonen wegliep bij zijn bewaker was opnieuw kenmerkend voor de naïviteit van de Amsterdammers.

Het duel werd nog spannend door een eigen doelpunt van Marcelo, nadat eerder Kolbeinn Sigthórsson dicht bij een doelpunt was met een hard schot dat langs de kruising suisde. Echt heel gevaarlijk kon de ploeg van De Boer niet worden, omdat PSV in defensief opzicht prima speelde. Via counters waren Lens en Narsingh (paal) nog in kansrijke positie gekomen, waarbij de snelheid van de aanvallers weer een grote rol speelde. Iedere keer dat Ajax balverlies leed, verraste PSV de Amsterdammers. Aanvallend was er weinig dreiging van Ajax, al was De Jong nog een keer dicht bij de gelijkmaker. In de derde minuut van de blessuretijd was het Georginio Wijnaldum die zijn invalbeurt bekroonde met een doelpunt na een mooi stiftje.