Rebellen Syrië claimen ontvoering en dood tv-man

Het Syrische Al-Nusra Front heeft de prominente televisiepresentator Mohammed Saeed gedood. Strijders van de schimmige soennitische groepering claimen op jihadistische internetforums dat zij Saeed hebben ontvoerd en vervolgens geëxecuteerd.

De gastheer van een praatprogramma op de Syrische staatstelevisie is sinds 19 juli spoorloos. Het Al-Nusra Front beweert dat het Saeed na verhoor ter dood heeft veroordeeld en het vonnis onmiddellijk heeft voltrokken. ''Misschien dient deze operatie als voorbeeld voor allen die dit tirannieke regime steunen", verklaart het Front online. De verklaring gaat vergezeld van een foto van een gevangen Saeed.

De Syrische pers raakt meer en meer in de frontlinie van de burgeroorlog. Zaterdag probeerden honderden rebellen het belangrijke omroepgebouw in Aleppo te veroveren. Na drie uur van hevige gevechten wisten regeringstroepen de aanval slechts met versterking van gevechtsvliegtuigen en -helikopters af te slaan.

Ook rond de eeuwenoude citadel van Aleppo wordt hevig gevochten. De rebellen lijken de aanval te hebben geopend om hun greep op de grootste stad van het land te versterken. Maar dat is een zware opgave. Zwaarbewapende regeringstroepen bestoken de wijken die de rebellen in handen hebben onophoudelijk.