SP en VVD blijven grootste in peiling

De SP en de VVD kunnen nog altijd rekenen op de meeste zetels bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in september. De partijen staan in de jongste peiling van Maurice de Hond op respectievelijk 34 en 32 zetels. Ondertussen wordt het gat met de derde partij, de PVV, steeds groter.

De PVV moet deze week een zetel inleveren, de VVD wint er juist een. Het gat met de partij van Geert Wilders bedraagt daardoor nu veertien zetels, vijf weken geleden was dat nog vier. Met nog minder dan veertig dagen te gaan tot de verkiezingen verandert er verder niets. PvdA (zeventien zetels), D66 (vijftien) en CDA (veertien) staan op kleine afstand van de PVV.

Uit de peiling blijkt verder dat vrouwen vooral stemmen op de SP en mannen juist meer gaan voor de VVD en D66. Ook de PVV is meer in trek bij vrouwen. Hoogopgeleiden geven de voorkeur aan D66, GroenLinks en VVD, laagopgeleiden stemmen PVV en SP.

Van de ondervraagden zegt 47 procent Mark Rutte opnieuw als premier te willen, 40 procent ziet Emile Roemer liever als minister-president. De SP-leider is behalve onder zijn eigen aanhangers vooral populair bij PvdA'ers en stemmers van GroenLinks. Rutte doet het goed onder zwevende kiezers.