Ebola-uitbraak in westen Uganda

Het dodelijke ebolavirus heeft deze maand in het westen van Uganda veertien levens geëist. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag gezegd op een persconferentie in de Ugandese hoofdstad Kampala. De WHO rept van een 'uitbraak' van het gevreesde virus.

Voor ebola is geen vaccin of medicijn beschikbaar en in Uganda vreest men voor een uitbraak zoals in 2000, toen 224 mensen bezweken aan ebola.

Ebola, dat bijna alleen in Afrika voorkomt, is een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Het begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree en braken. Na enkele dagen kunnen er bloedingen ontstaan uit neus, mond en ogen. Afhankelijk van het soort virus kan de ziekte tot in negentig procent van de gevallen dodelijk aflopen. Ebola is zeer besmettelijk.

De eerste melding van een besmetting met ebola stamt uit 1976. Het virus is genoemd naar de rivier waar het werd aangetroffen. Wetenschappers vermoeden dat het eerste slachtoffer van een ebola-uitbraak wordt besmet door een dier.