'Italiaans pensioenenstelsel is gered'

De hervormingen om het Italiaanse pensioenenstelsel betaalbaar te houden, slaan aan. Zo is het aantal nieuwe AOW-gerechtigden in de eerste helft van dit jaar met 47 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

"De hervormingen hebben gewerkt en het sociale verzekeringsstelsel is in veiligheid gebracht", aldus directeur Antonio Mastrapasqua van uitkeringsinstantie INPS in een interview met persbureau ANSA zaterdag. Vooral de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor kleine zelfstandigen heeft een besparing opgeleverd: het aantal nieuwe pensioenen is met bijna 74 procent gedaald.

De gemiddelde leeftijd van personen die met pensioen gaan, lag in de eerste helft van dit jaar bij 61,3 jaar. Dat is bijna een jaar ouder dan de 60,4 jaar in de eerste helft van 2011.

De huidige besparingen zijn het effect van bezuinigingsmaatregelen van het vorige kabinet-Berlusconi. Het huidige kabinet-Monti heeft besloten tot verdere diepe ingrepen die in 2013 effect moeten ressorteren.