Weinig animo voor Windows 8

Amper 16,5% van de huidige computerbezitters overweegt Windows 8, de jongste telg van het populaire besturingssysteem, aan te schaffen. Dat blijkt uit een enquete van FOK.nl onder ruim 4250 deelnemers. Vooral het ontbreken van de startknop en het compleet verwijderen van het startmenu stuit op veel weerstand onder gebruikers.

Windows 8 is op veel vlakken vernieuwd. Zo start het OS sneller op en draaien veel programma's een stuk sneller. Toch lopen maar weinig mensen echt warm voor Microsoft's nieuwste besturingssysteem.

Veel mensen geven aan de nieuwe metro-interface prima te vinden voor tablets en mobiele telefoons, maar op hun desktop-pc toch gewoon de vertrouwde desktop te willen gebruiken inclusief startmenu. Juist dat laatste is niet langer mogelijk in de releaseversie van Windows 8. Microsoft heeft alle legacy-code voor het startmenu namelijk resoluut verwijderd, waardoor het onmogelijk wordt de startknop en het startmenu terug te krijgen.

Ook de truc om de Windows-toets in te drukken en zodoende het startmenu te krijgen werkt niet meer. Je wordt nu direct naar de metro-interface gestuurd. De metro-interface is een scherm ingedeeld in dynamische blokjes die fungeren als een soort widget. Ze kunnen bijvoorbeeld tweets, nieuws, weer of je nieuwe e-mails weergeven.

Een ander heikel punt is het verplichte Windows Live account dat je bij Microsoft moet openen om volledig gebruik te kunnen maken van Windows 8.