'Rabo ontsloeg medewerkers om rentemanipulatie'

Rabobank heeft in 2008 en 2011 vier bankiers de laan uitgestuurd omdat ze betrokken zouden zijn bij rentemanipulatie. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen binnen de financiële sector. Rabobank wil geen commentaar geven.

Het belangrijkste rentetarief Libor komt tot stand doordat medewerkers van een selecte groep grote banken dagelijks de rente doorgeven waartegen hun bank kan lenen. De twee medewerkers die in 2008 zijn ontslagen, zouden Libor hebben geprobeerd te manipuleren door soms opzettelijk te hoge of te lage rentetarieven door te geven. Zo konden ze geldhandelaren van hun bank helpen.

Eind vorig jaar zouden nog eens twee bankiers op hetzelfde vergrijp zijn betrapt en vervolgens zijn ontslagen. Een maand geleden kreeg de Britse bank Barclays boetes van in totaal 357 miljoen euro voor vergelijkbare pogingen om het Libor-tarief te manipuleren. De Britse en Amerikaanse toezichthouders onderzoeken momenteel de betrokkenheid van andere banken bij het Libor-schandaal.