Nederlandse fotograaf ontvoerd in Syrië

Fotojournalist Jeroen Oerlemans is vorige week donderdag samen met een Britse collega ontvoerd in Syrië. Hij is inmiddels weer vrij en zit in Turkije. Hij is wel gewond geraakt, maar verkeert in 'redelijke toestand', heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De familie van de fotograaf wilde niet dat de ontvoering van Oerlemans bekend werd. Oerlemans heeft volgens Rosenthal al contact gehad met het thuisfront. Medewerkers van de ambassade in het Turkse Ankara zijn naar de fotograaf onderweg om hem bij te staan en hem zo snel mogelijk naar Nederland te laten terugkeren, zei de minister.

Wie precies achter de ontvoering zat, weet Rosenthal niet. "Het lijkt erop dat het een van de oppositiegroepen in Noord-Syrië is geweest, maar welke en hoe het in zijn werk is gegaan, is nog onduidelijk."

Hoe Oerlemans is vrijgekomen, is ook nog onbekend. Rosenthal zegt dat Nederland nooit losgeld betaalt. Ook zou er geen contact met oppositiegroeperingen zijn geweest.

Oerlemans won in 2010 de Zilveren Camera in de categorie buitenlands nieuws met een foto van een familie die waakt rond het bed van een naaste die gewond is geraakt tijdens de aardbeving in Haïti. Hij werd samen met de Britse journalist John Cantlie ontvoerd. Ook Cantlie zou donderdag zijn vrijgelaten.