Obama doet oproep voor strengere wapenwetten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een oproep gedaan voor strenger antecedentenonderzoek voor Amerikanen die een wapen willen kopen. Ook zouden volgens Obama psychisch instabiele mensen geen wapens moeten kunnen kopen.

Obama deed de oproep in de nasleep van de schietpartij in een bioscoop vorige week in Aurora, een voorstad van Denver. De 24-jarige James Holmes schoot daar vrijdag twaalf mensen dood. Volgens Obama zijn zijn voorstellen niet controversieel, maar een kwestie van gezond verstand. De president zei nationale consensus te willen nastreven om geweld met vuurwapens een halt toe te roepen.

Na gewelddadige incidenten met vuurwapens in de Verenigde Staten gaan er vaak stemmen op om meer voorwaarden te stellen aan de verkoop van wapens. Dit leidt echter zelden tot nieuwe regels of wetgeving. Volgens Obama is er sprake van een patroon. "Te vaak sterven dergelijke initiatieven een stille dood door politieke spelletjes en de invloed van lobbyisten. Uiteindelijk wordt onze collectieve aandacht verlegd naar andere onderwerpen", aldus Obama.

Het Witte Huis liet later donderdag weten dat Obama geen nieuwe wetgeving wil nastreven, hoewel hij wel nog steeds een voorstander is van een verbod op aanvalsgeweren, zoals de AK-47. Woordvoerder Jay Carney zei dat Obama de reeds bestaande wapenwetten wil verbeteren. Wetsvoorstellen die het bezit van wapens, dat in de Amerikaanse grondwet is verankerd als een grondrecht, inperken zijn zeer controversieel in de VS. De National Rifle Association, de Amerikaanse wapenlobby, is dusdanig machtig dat ze de carrières van politici kan maken of breken. De meeste Amerikaanse politici willen hun vingers dan ook niet branden aan het onderwerp.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zei dat het aanpassen van de wapenwetgeving 'niet alle slechte dingen kan oplossen'. "Ik geloof niet dat Amerika nieuwe wapenwetten nodig heeft. Een groot deel van wat deze (...) jongeman (Holmes, red.) heeft gedaan druiste duidelijk in tegen de wet. Maar het feit dat het illegaal was kon het bloedbad niet voorkomen." Romney beweerde dat een groot deel van de wapens die Holmes vorige week bij zich had op illegale wijze zijn verkr egen. Dit klopt echter niet. De autoriteiten hebben eerder gezegd dat Holmes al zijn wapens legaal heeft gekocht.


Obama doet oproep voor strengere wapenwetten (Foto: Novum)