Cuba herdenkt begin revolutie

In Cuba is donderdag de mislukte aanval op de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba herdacht. De aanval onder leiding van de revolutionair Fidel Castro, donderdag precies 59 jaar geleden, wordt beschouwd als het begin van de Cubaanse Revolutie.

De aftrap van de festiviteiten vond bij zonsopgang plaats in de oostelijke provincie Guantanamo, waar de Amerikaanse legerbasis met dezelfde naam ligt. De Amerikaanse aanwezigheid ligt zeer gevoelig in Cuba. De regering in Havana eist dat de basis wordt opgedoekt en beschuldigt de Amerikanen van marteling van terreurverdachten in de militaire gevangenis op de basis.

"We zullen blijven strijden tegen deze flagrante schending. (...) We zullen nimmer de pogingen staken om dat stuk grond opnieuw in handen te krijgen", zei vicepresident José Ramon Machado Ventura.

In het verleden werden op 26 juli nog wel eens grote aankondigingen gedaan, maar sinds Fidels broer Raul Castro de touwtjes in handen heeft, is dat niet meer gebeurd.

Musici speelden 'Guantanamera' en een meisje las een toespraak voor waarin de revolutie en het verzet tegen het 'Yankee-imperialisme' lof werden toegezongen. "We zullen zijn zoals 'Che'", herhaalde het kind het mantra dat op scholen op het hele eiland wordt onderwezen. De in Argentinië geboren revolutionair en guerrilla-strijder Ernesto 'Che' Guevara is nog altijd een held en een voorbeeld voor veel Cubanen.