Veel cocaïne in urine Amsterdammers

In Amsterdam zitten behalve wietrokers ook veel cocaïnesnuivers. De stad is in Europa samen met Antwerpen koploper in cokegebruik. Dat stellen onderzoekers uit een analyse van rioolwatermonsters uit negentien Europese steden.

Uit de resultaten blijkt dat in Europa dagelijks zo'n 355 kilo cocaïne wordt gebruikt. Dat komt overeen met tien tot vijftien procent van het totale wereldwijde gebruik van de drug. In West- en Centraal-Europa wordt meer coke gesnoven dan in het noorden en oosten van Europa.

Behalve cocaïne en cannabis werden de resten urine in de rioolmonsters onderzocht op de aanwezigheid van de drugs amfetamine, xtc en methamfetamine. Zo bleek dat ook MDMA het meest werd gebruikt in Nederland en België. In de Scandinavische landen werd juist het meeste amfetamine gevonden.

In Nederland werd het onderzoek gedaan door KWR. Het waterinstituut deed eerder al in 2009 en 2010 rioolonderzoek in de Nederlandse steden. Toen werden vooral amfetamine, cocaïne, cannabis en enkele tranquillizers aangetroffen.