In brand steken zoon zwaarder bestraft

Een 57-jarige man uit Venray heeft in hoger beroep een hogere gevangenisstraf opgelegd gekregen voor het in brand steken van zijn zoon. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem donderdag tot dertig maanden cel. De rechtbank in Roermond legde hem eerder de helft minder op.

De man gooide in oktober 2010 tijdens een ruzie spiritus over het lichaam van zijn meerderjarige zoon en stak hem daarna in brand met een aansteker. De verdachte kreeg zelf ook spiritus over zich heen, waarna beide mannen in brand vlogen en ook een deel van een woning in de as werd gelegd.

Justitie was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank omdat het in eerste aanleg om een fors hogere straf, vier jaar cel met tbs, had gevraagd. In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof poging tot doodslag wel bewezen.

Het slachtoffer liep bij het incident tweedegraads brandwonden op in zijn gezicht en op bovenlichaam en handen. Hij kreeg bovendien psychische problemen. Volgens het hof komt dat doordat zijn vader, bij wie een kind zich veilig en geborgen moet kunnen voelen, verantwoordelijk is. Het hof vindt het bovendien zeer kwalijk dat de man vooral zichzelf als slachtoffer ziet.