'Amerika bespioneert al haar burgers'

De Amerikaanse overheidsdiensten Transportation Security Administration (TSA) en Department of Homeland Security (DHS) en veel andere diensten bespioneren Amerikaanse burgers en houden gedetailleerd bij met wie burgers omgaan, waar ze zoal heengaan, wat ze doen en nog veel meer. Dat vertelt voormalig technisch directeur van de National Security Agency (NSA), William Binney, samen met collega's Thomas Drake en Kirk Wiebe tegenover RT.

Volgens Drake is er na de aanslagen op het World Trade Center op 9/11 een belangrijke beslissing genomen om het land te beschermen tegen nieuwe aanvallen.

"Als je beseft dat alleen al het hebben van toegang tot zulke enorme hoeveelheden data van mensen die niet verdacht zijn en geen reden hebben om als verdachte te worden aangemerkt en die te verzamelen voor huidig of toekomstig gebruik dan vormt dat een reëel gevaar" meldt Drake tegenover nieuwsprogramma Viewpoint.

"Alleen al landelijk wordt informatie verzameld over elke Amerikaanse burger. Die gegevens worden samengevoegd en geanalyseerd en zo wordt bijgehouden met welke groepen je contacten onderhoudt, wat je dagelijkse activiteiten zijn, wat je doet enzovoort. De overheid verzamelt die gegevens van elke Amerikaanse inwoner en dat is een zeer gevaarlijk proces", claimt Binney.

Deze uitspraken van voormalig NSA-medewerkers volgen direct nadat bekend werd dat alleen al in 2011 de gsm-gegevens van meer dan 1,3 miljoen Amerikanen door overheidsdiensten zijn opgevraagd. Alleen in 2006 al zouden door de Amerikaanse overheid meer dan 20 biljoen (20.000 miljard) onderlinge telefoontjes en e-mails tussen burgers zijn opgeslagen. Sms-berichten, Amazon-bestellingen, Google-zoekopdrachten en andere vormen van communicatie zijn hierbij niet meegeteld.

De NSA bouwt momenteel in Utah een enorme database waarin alle communicatie tussen alle burgers opgeslagen zal worden. Hieronder vallen alle telefoongesprekken, e-mails, Google-zoekopdrachten en andere persoonlijke gegevens.


Een deel van het interview. Het volledige interview vind je hier