Apple verkoopt minder iPhones

Apple heeft het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPhones verkocht. Dat zijn er negen miljoen minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De verkoop van de iPad zit wel nog steeds in de lift. Dat maakte Apple woensdag bekend bij de presentatie van zijn tweedekwartaalcijfers.

Volgens topman Tom Cook van Apple wachten veel consumenten op de introductie van de nieuwe iPhone die volgens marktvorsers in september op de markt komt. De topman wees in een telefonische toelichting ook op de kwakkelende economie in Europa waar met name de vraag vanuit Duitsland en Frankrijk tegenviel. Tot dit kwartaal leek Apple immuun voor de economische crisis.

Apple lijkt op de smartphonemarkt voorlopig dus terrein te verliezen aan grote rivaal Samsung. Dat bedrijf liet deze week juist weten binnen twee maanden na de introductie van zijn nieuwste Galaxy-model al tien miljoen exemplaren van de telefoon te hebben verkocht. Het Koreaanse bedrijf boekte daarmee een verkooprecord.

De verkoop van iPads door Apple vertoont nog wel steeds een stijgende lijn. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder nam de verkoop met 84 procent toe naar zeventien miljoen stuks. In vergelijking met het voorgaande kwartaal werden veertig procent meer iPads verkocht.

Ondanks de teruggang van de iPhone-verkoop kan Apple nog steeds ronkende cijfers overleggen. Het bedrijf realiseerde een omzetgroei van 23 procent naar 35 miljard dollar (29 miljard euro) en een stijging van de nettowinst met 21 procent naar 8,8 miljard dollar. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden echter gerekend op een nog sterkere stijging van zowel de omzet als de winst.