Smog in Zuid-Nederland

In Noord-Brabant en Zuid-Limburg is woensdagmiddag smog geconstateerd. De komende uren breidt de smog zich naar verwachting verder uit over het zuiden en oosten van Nederland. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De drempel van matige smog door ozon werd rond 15.00 uur overschreden. De kans op smog in de late middag en vroege avond houdt de komende dagen aan, maar neemt wel af. Het weerbeeld verandert in de loop van vrijdag, waardoor schonere lucht vanuit het westen binnenstroomt. Vanaf zaterdag is de atmosfeer waarschijnlijk smogloos, verwacht het RIVM.

Smog door ozon kan tot gezondheidsklachten leiden bij kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die sporten in de buitenlucht. Naarmate de ozonconcentraties toenemen, ondervinden meer mensen overlast. Dat is te merken aan irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid of verergering van astma.

De ozonconcentratie is het hoogst in de middag en vroege avond. Binnenblijven kan klachten voorkomen. Hoge ozonconcentraties ontstaan door grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Dit gebeurt vooral als er weinig wind staat. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties. Alleen structurele maatregelen kunnen smog door ozon terugdringen.