Kamer mogelijk terug van reces

De Tweede Kamer moet het zomerreces onderbreken voor een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de steun aan Griekenland en de financiële problemen in Spanje. Dat vinden PVV en SP.

"De problemen met Griekenland en Spanje worden met de dag erger. Dat rechtvaardigt een debat", stelt PVV-Kamerlid Teun van Dijck woensdag. Hij wil dat het nog deze week wordt gehouden. SP'er Ewout Irrgang sluit zich daarbij aan. Niet alle Kamerleden hoeven hun vakantie te onderbreken. Het debat moet worden gevoerd door de financieel specialisten van de fracties.

De Tweede Kamer vroeg maandag opheldering van de bewindsman over het bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen heil meer zag in verdere hulp aan Griekenland. De Jager schrijft woensdag in een brief aan de Kamer dat het IMF nog geen conclusies heeft getrokken.

Het IMF wacht de bevindingen af van de zogeheten trojka, die probeert vast te stellen of Griekenland voldoende werk maakt van de afgesproken bezuinigingen. Een oordeel hierover zal nog twee tot drie weken op zich laten wachten, meldt De Jager. "Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland."

Eerder deze maand kwam de Tweede Kamer ook al terug van reces voor een debat met De Jager, toen vanwege de miljardensteun aan de Spaanse banken.