Cartoonist Marokko mond gesnoerd

De Marokkaanse cartoonist Khalid Gueddar zegt maandag te zijn aangehouden en verhoord vanwege de publicatie op zijn website van een karikatuur die beledigend zou zijn voor de islam. Deze week zijn in Marokko al zes journalisten gearresteerd.

Gueddar zei woensdag dat hij in Casablanca zes uur werd verhoord. In 2009 werd hij samen met een andere journalist al eens gearresteerd na de publicatie van een karikatuur van de neef van koning Mohammed VI. Spotprenten met de islam of het koningshuis als onderwerp zijn verboden in Marokko. Uiteindelijk kreeg Gueddar een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van omgerekend driehonderdduizend euro.

De gewraakte cartoon die deze week tot zijn aanhouding leidde, tekende Gueddar in 2011. De spotprent ontstond nadat een imam dat jaar was beschuldigd wegens het betalen voor de diensten van een prostituée in een moskee in Fez. Op de tekening gooit iemand lingerie uit een minaret. Gueddar publiceerde de cartoon onlangs opnieuw vanwege een vergelijkbaar incident.

Als Gueddar wordt aangeklaagd en veroordeeld kan hem een zware straf wachten. De minister van justitie heeft al gezegd niet te zullen ingrijpen in wat hij een normaal juridisch proces noemt.

De afgelopen week zijn nog vijf Marokkaanse journalisten om uiteenlopende redenen verhoord.