President Ghana Atta Mills (68) overleden

De Ghanese president John Atta Mills is dinsdag overleden. Dat heeft de Ghanese minister van informatie Fritz Baffour bekendgemaakt. Atta Mills werd 68 jaar.

De Ghanese tv-zenders GTV en TV3 onderbraken hun reguliere programmering om het overlijden van Mills bekend te maken. Stafchef John Henry Martey Newman sprak de Ghanese bevolking toe en verklaarde dat Mills in een ziekenhuis in Accra was overleden. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt. Volgens de staatstelevisie is direct na het overlijden van Atta Mills het Ghanese parlement voor een spoedzitting bijeengekomen.

Een bron bij de regering van Ivoorkust zei Atta Mills een hafljaar geleden nog gezien te hebben in Ethiopië. "We hebben gehoord dat hij is overleden aan keelkanker. Ik zag hem in Addis Abeba (...) ongeveer zes maanden geleden. Hij liep langzaam. Ik ben dan ook verbaasd dat hij slechts 68 was. Hij zag er veel ouder uit", aldus de bron die anonimiteit bedong.

Mills, die zaterdag 68 was geworden, werd in 2008 - na twee keer eerder naast het hoogste ambt te hebben gegrepen, gekozen tot president. Hij wilde bij de presidentsverkiezingen in december voor een tweede termijn gaan. Hij wilde hervormingen in gang zetten. Volgens hem ziet de bevolking van West-Afrikaanse landen niets terug van de welvaart. "De mensen klagen. Ze zeggen dat hun levensstandaard de afgelopen acht jaar is gedaald. Ghana zou een model voor groei zijn, maar dat vertaalt zich niet in iets dat de mensen merken."


President Ghana Atta Mills (68) overleden (Foto: Novum)